Hjemmelaget mat
Fra det nordiske kjøkkenet
Vi bruker alltid ferske kvalitetsråvarer og lokale leverandører i takt med sesongene!
Maten vi lager baserer seg på det nordiske kjøkken og dets råvarer, med inspirasjon fra det moderne så vel som det tradisjonelle og hjemlige. Vi fremhever årstidene ved å servere friske kortreiste råvarer hentet fra vårt eget land og gode naboer. Vi frister med lokale råvarer, varierte sesongbaserte menyer for store og små.
Våre lokaler egner seg godt til anledninger, som minnestund, dagmøter, dåp, årsdager og alle andre markeringer. Vår store 2.etasje kan romme inntil 75 personer i ett eller flere små selskaper.
Vi ønsker deg velkommen til et varmt hus med sjel i!
Tårnhuset Bistro
Velkommen inn!
Vertskapet
Rause og stolte av faget
Vebjørn K. Aarflot
Vert og daglig leder
Født og oppvokst i Volda, men har bodd i Oslo siden 1996. Han er utdannet vinkelner fra Gastronomisk Institutt i Stavanger, og gikk før det i lære som servitør og kokk ved Jans Mat & Vinhus i Stavanger. Deretter flyttet han til hovedstaden, der han siden har arbeidet som kjellermester blant annet ved Acqua, Bagatelle og Statholdergaarden, der han etterhvert ble restaurantsjef.
Etter syv år som vertskap på vegne av Bent og Annette Stiansen, gikk han over til å være F&B Manager på Clarion Collection Hotel Gabelshus. Nå ser han fram til å være vert på egne vegne på Gamle Tårnhuset Restaurant.
Helene Jahren
Vertinne og restaurantsjef
Bosatt på Prinsdal i Oslo, der hun også trådte sine barnesko. Hun har ikke stått stille i mellomtiden – etter endt læretid i hos Stiansen i De Fem Stuer på Holmenkollen Park Hotel Rica, arbeidet hun noen år i Frankrike.
Erfaringene derfra kom godt med da hun ved retur til Norge jobbet som kokk på Statholdergaarden. Der ble hun inntil hun i 1999 tok et halvt års oppdrag som konsulent ved åpningen av et nytt hotell i Riga, Latvia. Med oppdraget der fullført, gikk hun tilbake til Stiansens, men denne gangen som restaurantsjef i Statholderens Krostue, og etter hvert også som kurs- og konferansevertinne i Småflaskemuseet. Drømmen om å starte noe eget går nå endelig i oppfyllelse.
Tom Vaagbø
Kjøkkensjef
Oppvokst på Nordmøre, gikk i kokkelære på Quality Hotell Alexandra i Molde og har etter det arbeidet ved Grand Hotel Stockholm for så videre til Ringnes Gaard før Ramme Gaard.
Tom har interesse for mat fra skogen, er stadig ute å høster når sesongene tillater det. Disse smakene vil du kjenne igjen når du besøker oss.
Historien om Tårnhuset
Landemerke i Kolbotn
Villa Hoelstad, også kalt Gamle Tårnhuset, ble reist av H. Hoelstad i 1912. Tårnet ble bygd i 1917. I alle år har det tronet i sentrum som et landemerke for Kolbotn. I nyere tid har det tjent som kommunale lokaler, blant annet da det huset kulturskolen. Deretter ble det restaurant og selskapslokaler. I 2000 ble Tårnhuset tildelt Oppegård kommunes byggeskikkpris.
Spektakulær flytteferd
Da Kolbotn Torg skulle bygges, måtte huset ut på en spektakulær flytteferd. I mai 2006 ble hele villaen heist opp på lastebilen og fraktet til rådhustomten. Da anleggsarbeidene var ferdige i juli 2007, bar det ut på samme reise tilbake. Gamle Tårnhus var kommet hjem.
Opprinnelig var Oppegård en del av Nesodden kommune, men på grunn av vanskelig veiforbindelse ble det i 1915 tvunget fram en deling. Oppegård fikk navnet sitt fra Oppegårdene på Svartskog og Kolbotn ble i 1919 det nye navnet på det som før het ”Kullebunden”. Dette navnet kommer sannsynligvis av ”bunnen av kollen”. De 17 trekantene i kommunevåpnet symboliserer middelaldergårdene innenfor sognet: Søndre Oppegård, Vestre Oppegård, Østre Oppegård, Grønmo, Bålerud, Sjødal, Ormerud, Li, Kullebunn, Ekornrud, Østre Greverud, Vestre Greverud, Sætre, Kurud, Dal, Vassbonn, Hvitebjørn. De fleste av disse gårdene var tilknyttet Ljansbruket, som på denne tiden hadde hovedsete i Hvervenbukta.
Tårnhuset uten tårn
Hilmar Hoelstad kjøpte i 1911 tomten av Trygve Hansen på Kullebund gård for 717 kroner. Huset sto ferdig i løpet av 1912. Det het da villa Solborg, men på folkemunne ble det kalt villa Hoelstad. Det ble bygget uten tårn, men hadde en typisk dragestil som var meget populært på denne tiden. Det karakteristiske Tårnet kom først i 1917 og fikk således tilnavnet Tårnhuset. Det var mange sommerhus på Kolbotn på denne tiden, og søndags ettermiddag var alltid mange samlet på Kolbotn stasjon for å ta toget til Kristiania. Da satt Hoelstad ofte på utkikksplatået i tårnet og spilte gamle susamarsjer på sin sveivegrammofon. Over inngangen var det også et spir som fikk mange til å tro at huset var et bedehus eller en kirke, spiret ble derfor fjernet. Huset hadde en rekke eiere etter at Hoelstad solgte det i 1919. Lege Bjarne Mørch eide det i 2 år, og drev sin legepraksis herfra.
I 1921 kjøpte Hilborg Christiansen huset, men solgte det videre til Hans Nore i 1924. Nore var kunstinteressert, og plassert en statue av en engel i hagen, noe som var meget uvanlig på denne tiden og vakte en del oppsikt. I 1929 ble huset solgt på tvangsauksjon av ukjente grunner, og Hilmar Hoelstad var på nytt eier av Villa Hoelstad. Han bodde nå i Nittedal, og leide derfor ut huset.
Populær villa
I 1934 ble huset solgt på nytt, denne gangen til brødrene Arne, Amund og Harald Stensrud. Huset ble i familien Stensrud til 1975, da kommunen brukte forkjøpsretten og kjøpte det av Grethe Stensrud. Av de som leide bolig i huset var den mest kjente olympieren Henry M. Olsen. Han og hans familie flyttet til Kolbotn i 1913 og leide to rom i tårnhuset. Han var med i olympiaden i London 1908 og deltok i både troppsturn, der laget hans fikk sølv, og i friidrett. Han hadde noen bekjente som jobbet på Christiania Glassmagasin og fikk gjennom disse kjøpt elektriske lamper. Da Oppegård kommune fikk elektrisitet i 1917, var tårnhuset det eneste huset E-verket visste om som hadde dette, derfor installerte de strøm her først. Det ble da montert elektrisk lys både ute og inne. Etter at kommunen overtok har huset blitt brukt som kontor for teknisk etat, musikkskole, lokaler til malerklubb og kulturhus.
I 1979 ble det overdratt til Forbrukersamvirket. De totalrenoverte huset og det ble i mange år brukt som selskapslokale og serveringssted inntil byggingen av Kolbotn Torg i 2005.
Fra september 2009 gjenoppstår det gamle tårnhuset i ny stil, som stolt restaurant for innbyggerne i Oppegård og Follo.